Helt tilbage i 900-tallet begyndte munke i Centraleuropa at krydre deres øl med humle. Denne skik udbredte sig til Norden i 1100-tallet. Humlen giver øllet en helt unik smag, alt efter hvilken humletype du benytter. Nogle humletyper giver øllet en citrusagtig smag, mens andre humletyper giver øllet en blomstret eller krydret aroma. Denne smag kommer fra fire af de olier, som humlen indeholder: Myrcen, humulen, caryofellen og farnesen.
Samme humle med forskellige resultater
Den samme humle kan give forskellige smage. Derfor vil den samme humle i nogle tilfælde have forskellige navne, alt efter hvordan den benyttes. Et eksempel på dette er bitter-, tør- og aromahumle. Dette kan sagtens være den samme humle, men alt efter hvor længe den koges med urten, efterlader den forskellige stoffer. Hvis du koger humlen i 60 minutter, forsvinder aromastofferne, og du står tilbage med bitterstofferne i urten. Dette kaldes for bitterhumle. Aromahumle tilsættes derimod til sidst og koger kun i 1-15 minutter. Dette bevarer dens duft og smag. Herudover findes tørhumlen. Her tilsættes humlen først, når øllet lagres i et gærkar. Dette tilfører ingen bitterhed og giver kun øllet smag og duft.
Moderne og traditionel humle til ølbrygning
Overordnet set kan man opdele humle i to kategorier: Moderne og traditionel humle. De fleste humlesorter, man bruger til ølbrygning, stammer fra Tyskland og England. Humlesorter fra disse områder er kendt som traditionel humle. De er kendetegnet ved deres duft af jord og græs. De moderne humlesorter stammer fra USA, og de er kendetegnet ved deres høje indhold af alfasyre samt blomster- og citrusnoter.
Hvor kan man købe humle?
Der er et væld af hjemmesider, der sælger humle. Nogle af disse hjemmesider har et stort udvalg, mens andre har et mindre udvalg. Det vigtigste er dog, at de kan levere humle af god kvalitet. Til ølbrygning kan du klikke her for at finde et stort udvalg af god humle.